Astăzi, sistemul educațional românesc are nevoie de noi provocări și abordări STEM care ar putea reînvia interesul pentru studierea disciplinelor precum știință, tehnologie, inginerie și matematică. Este necesar ca aceste discipline sa devina mai provocatoare, sa starneasca imaginatia si inspiratia elevilor de azi, cetățenii lumii de mâine.
STEM este un curriculum bazat pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite: stiinta, tehnologie, inginerie si matematica – într-o abordare interdisciplinară și aplicată.
Cu alte cuvinte, cele patru discipline nu sunt studiate in mod diferit si separate ci modelul STEM le integrează intr-o pardigma de invatare coeziva, pe baza cererilor din lumea reala. Ceea ce diferentiaza modelul STEM de educația tradițională este învățarea coezivă, care le arată elevilor și studenților modul în care metoda științifică poate fi aplicată în viața de zi cu zi, prin dezvoltarea tipului de gândire bazata pe rezolvarea problemelor prin aplicarea solutiilor din viata reala.
http://www.livescience.com/43296-what-is-stem-education.html
În liceu, programa de studiu se bazează pe punerea în aplicare acelor subiectelor care creaza o punte de legătură între educatie și oportunitățile de pe piața forței de muncă.
STEM este un concept educațional care se bazează pe procesul de formare și educație al elevilor și studenților în patru domenii: știință, tehnologie, inginerie și matematică, folosind o abordare multidisciplinară și aplicată. Abordarea STEM integrează aceste discipline într-o paradigmă de instruire bazata pe aplicații din lumea reală și își propune să revoluționeze predarea disciplinelor științifice prin introducerea tehnologiei și ingineriei în activitatea elevilor, problemele fiind rezolvate prin activitati de descoperire, învățare si explorare.
Având în vedere abordările STEM în școlile românești, participarea și activitățile studenților realizate în cadrul proiectelor de cercetare (cum ar fi MASIM, STABILI) beneficiază de facilitarea legăturilor între concepte specifice ale științei, tehnologiei, inginerie și matematică, permitand o mai bună înțelegere si aprofundare a cunoștințelor dobândite în lumea reală.
„Știința“ este mai mult decât o materie predata la școală, sau tabelul periodic, sau proprietățile undelor. Este o abordare a lumii, un mod critic de a înțelege, de a explora și de a interactiona cu lumea, avand ulterior capacitatea de a schimba acea lume …“, a declarat președintele Barack Obama, în 23 martie 2015.
Potrivit Departamentului de Educație din SUA, toți tinerii trebuie să fie pregătiți să gândească profund și să gândească bine, astfel încât aceștia să aibă șansa de a deveni inovatori, educatori, cercetători și lideri care pot rezolva cele mai presante provocări cu care se confruntă națiunea proprie și mondială, azi și mâine. Insa, in prezent, nu toti elevii au acces la oportunitatile puse la dispozitie de educatia STEM si putini studenti vad aceste discipline ca rampe de lansare pentru carierele lor,
Pe de altă parte, formarea și educația prin metoda bazată pe proiect poate crește rezultatele pe termen mediu și lung asupra calității educației din domeniul ingineriei și IT cu aplicabilitatea in știință, avand o creștere exponențială a motivației elevilor în acest domeniu.
Referințe
A.M. Baldea, M. Garabet, V. Prisacariu – MASIM ȘI STEM ABORDĂRI ÎN ȘCOALA ROMÂNEASCĂ – 11 Technology International, Educație și Dezvoltare de conferințe, 6-8 martie 2017, Valencia, Spania.
A.M. Baldea, M. Garabet, I. Neacșu – STUDENTILOR DIN ROMANIA PARTICIPĂ STABILI CERCETARE – 11 International Technology, Educație și Dezvoltare Conferința, șase-08 martie 2017, Valencia, Spania.
http://www.livescience.com/43296-what-is-stem-education.html
Articol în colaborare cu: Mihaela GARABET „Grigore