Până a atinge nivelul de operaționalizare cu diferitele concepte de tip logico-matematic din domeniul STEM, elevii deficienți senzorial au în marea lor majoritate dificultăți de învățare, astfel încât aceștia își elaborează conceptele în limita unor anumite niveluri de formalizare și abstractizare.
Dificultățile întâmpinate îi plasează în grade diferite de discalculie:
La foarte mulţi dintre elevii cu dificultăţi de învățare, care au fost diagnosticaţi şi cu discalculie, simptomele evidente pot fi enumerate astfel (Renee M. Newman -1998):
Dar, chiar dacă aceste simptome sunt prezente, indiciile semnificative pentru copiii cu dificultăţi de învăţare sunt gravitatea, persistenţa în timp şi claritatea erorilor pe care aceştia le comit.
Pentru ca matematica să devină facilă şi pentru a ajuta copiii în învăţarea matematicii, s-au făcut numeroase studii, şi elementul esenţial care a reieşit din acestea este că, cel mai important este să se facă foarte mult apel la lucrul cu obiecte concrete, la situaţii reale în care elevul să se regăsească, să fie implicat cât mai activ.
Învăţarea este mai eficientă pentru elevul cu dificultăţi de învăţare dacă se apelează la activităţi libere: jocuri, activităţi în grup etc., respectând ritmul de învăţare al elevului sau al grupului. În acest sens, produsele de accesibilizare elaborate în cadrul proiectului Beaconing (https://beaconing.eu/) vin în întâmpinarea dezvoltării şi consolidării cunoştintelor matematice care pot fi organizate în activităţi sub formă de jocuri pe platforma educațională a proiectului în secțiunea de Accessabar (https://beaconing.ejudd.uk/views/). Această secțiune oferă avantaje atât elevilor prin câmpurile sale utile (TTS, creșterea/descreșterea paginii, opțiuni de modificare de font, culoare, spațierea rândului sau caracterului, lupă, mascarea ecranului) cât și profesorului ca o modalitate excelentă de evaluare a rezultatelor activităților elevilor, acesta vizualizând în timp real procentele medii ale performanțelor celor mai buni elevi sau a celor care mai au nevoie de îndrumare.
Școala Profesională Gimnazială pentru Deficienți de auz ”Sfânta Maria” se numără printre instituțiile de învățământ partenere în proiectul Beaconing, elevii și cadrele didactice din unitate bucurându-se de oportunitatea de a beneficia de metode și strategii moderne de predare-învățare care să-i stimuleze pe elevi, să le dea încredere în propriile forte stimulându-le astfel stima de sine și oferindu-le șanse egale la educație ca și celor din învățământul de masă.
În colaborare cu dna. Florica, STOICA
Școala Profesională Gimnazială pentru Deficienți de auz ”Sfânta Maria”
Bibliografie:
[1] Newman, M. Renee (1998), The Dyscalculia Syndrome. Dearborne, Michigan USA. www.dyscalculia.org/thesis.html
[2] Păunescu, C., Muşu, I. (1981), Metodologia învăţării matematicii la deficienţii mintali, Editura Didactică şi Pedagogică. Bucureşti
[3]Petrescu, A. (2007), Psihopedagogia copilului cu dificultăţi de învăţare, Editura Universităţii Petrol-Gaze, Ploieşti
[4] Purcia, D. C. (2006), Etiologia şi tipologia dificultăţilor de învăţare a scris-cititului şi matematicii la elevi, Editura Psihomedia, Sibiu
[5] Ungureanu, D.(1998), Copiii cu dificultăţi de învăţare, Editura Didactică şi Pedagogică, București
[6]http://psihoped.psiedu.ubbcluj.ro/caPPS/28%20%20Monica%20NECHITA,%20Carolina%20STANCIU.pdf